Blog

Wat als … je vorige job écht je ding niet was?

Wanneer je solliciteert bij een nieuw bedrijf, krijg je sowieso vragen over je vorige job. Denk je daar liever niet aan terug? Misschien had je een collega waarmee het botste omdat jullie elkaar niet begrepen, of heb je er een burn-out gekregen. Misschien lag de bedrijfscultuur je niet of werd je er onheus behandeld. Je bent zéker geen uitzondering. Daarom zet ik een paar tips op een rij voor iedereen die “lastige vragen” moet beantwoorden over een eerdere werkervaring.

Wees eerlijk

Als een recruiter merkt dat je iets verzwijgt, ga je meer lastige vragen krijgen, of gaat die jou minder vertrouwen. Let op: eerlijk zijn betekent niet dat je in detail moet vertellen wat niet goed voelde of hoe pijnlijk een situatie voor je was. Oefen je antwoord vooraf en ga na welke stukken je veilig en comfortabel (lees: zonder te emotioneel te worden) kan vertellen.

Een voorbeeld: Jules gaf zelf zijn ontslag, en wil hier helemaal niets over zeggen tegen een potentiële nieuwe werkgever. Hierdoor kan hij niet op begrip rekenen, en wordt hij zelfs niet weerhouden.

Moest Jules aangegeven hebben dat de manier waarop zijn ex-collega’s met elkaar omgingen niet oké was voor hem, omdat er dagelijks geroepen werd op de werkvloer, dan kon de recruiter zijn beslissing vast begrijpen. Niemand heeft graag geroep.

Maak niemand zwart

Omschrijf wat je geleerd hebt over jezelf in de samenwerking met ex-collega’s en/of je vorige werkgever. Focus daarop, en niet op wat jou in negatieve zin raakte. Omdat dit misschien makkelijker klinkt dan het is, geef ik een paar voorbeelden.

Voorbeeld 1: Fred vond zijn vorige team een zootje ongeregeld, ongestructureerd en zelfs onprofessioneel.

Wat Fred dan idealiter vertelt in een sollicitatiegesprek? Hoe hij geleerd heeft dat hij belang hecht aan een werkomgeving die hem structuur biedt, en aan collega’s die hun werk ter harte nemen en die trots zijn op hun job. Dan komt hij het beste tot zijn recht. Hij miste deze aspecten in zijn vorige job. Fred voegt er nog aan toe dat hij, voor hij begon te werken, zijn materiaal altijd checkte. Anders moest hij vaak over en weer lopen, omdat een collega de voorraad weer eens vergat aan te vullen.

Voorbeeld 2: Marie had een collega die haar heel de tijd tegenwerkte, omdat hij het liefst alles bleef doen op de manier waarop hij het al jaren deed.

Marie besefte door die samenwerking dat ze graag bijdraagt aan vernieuwing en dat ze talent heeft voor dingen opstarten, terwijl de sterkte van haar collega ligt in projecten afwerken en zorgen voor continuïteit en consistentie. Marie weet dat ze elkaar goed aanvullen, maar wil in de toekomst in een rol terechtkomen waar haar talent om te vernieuwen nog meer tot zijn recht komt. Wat Marie verder nog geleerd heeft, is dat een collega die wat weerstand biedt heel veel nuttige feedback kan geven, zolang je goed communiceert met elkaar over de verschillende kijk op projecten.

Extra informatie

Wil je oefenen op praten over je vorige job of over je talent in het algemeen? Dan is het boek Change your questions, change your life van Marilee Adams een aanrader. Via de website www.mytalentbuilder.com kan je je dan weer bewust(er) worden van je talenten.

Deze twee bronnen helpen je niet alleen om te focussen op de positieve aspecten tijdens een sollicitatiegesprek, maar ook om jezelf en je behoeften op werkvlak in kaart te brengen. Heb je hulp nodig om te ontdekken wat je meeneemt uit vorige werkervaringen of om jouw unieke talenten te identificeren, dan kan je terecht bij een loopbaancoach.